Welkom op de website van Apotheekhoudende huisartsenpraktijk Wiersema - It BetterSkip te Eastermar

P.S. Wiersema, apotheekhoudend Huisarts

Telefoon: 0512 471221
Wij zijn de hele dag bereikbaar voor spoedgevallen.
Bel voor het maken van een afspraak bij voorkeur voor 10.00 uur.

Belangrijke Mededeling i.v.m. afwezigheid dokter Wiersema (update 6 november)

E-mail (uitsluitend voor apotheken en zorgmedewerkers)

Herhaalmedicatie: Herhaalmedicatie die op werkdagen voor 10.00 uur is aangevraagd, staat na 2 werkdagen tussen 15.00 - 17.00 uur voor u klaar.
Klik hier om uw medicatie te herhalen

Huisartsenpraktijk Wiersema
E.M. Beimastrjitte 69 9261 VH EASTERMAR

Terug naar overzicht

Voorkeursbeleid zorgverzekeraars 2023

Meerdere zorgverzekeraars voeren al een voorkeursbeleid (preferentiebeleid). Ook Achmea (hieronder vallen ook Zilveren Kruis, De Friesland, FBTO en Interpolis) zal hier vanaf 1 januari 2023 mee starten. Dat betekent dat de zorgverzekeraar bepaalt welk merk u vergoed krijgt.  Apotheken zijn verplicht dit beleid te volgen. De kans is dus groot dat u volgend jaar uw geneesmiddel in een ander doosje geleverd krijgt dan u gewend bent.

Waarom een voorkeursbeleid?
De werkzaamheid van een medicijn wordt bepaald door de werkzame stof, niet door de verpakking of het omhulsel. Er zijn meerdere fabrikanten/merken die hetzelfde geneesmiddel maken en die middelen verschillen in prijs.
Het voorkeursbeleid houdt in dat uw zorgverzekeraar 1 merk van een bepaald medicijn heeft aangewezen als voorkeursmedicijn. Het voorkeursmedicijn (of preferente medicijn) is vaak het beste medicijn voor de voordeligste prijs.  Er is geen verschil in kwaliteit, maar wel in prijs. 
Apotheken moeten u het voorkeursmedicijn van uw verzekering meegeven zodat u deze vergoed krijgt. Dit voorkeursbeleid kan ook gedurende het jaar door uw verzekering gewijzigd worden, zodat uw merk ook meerdere malen per jaar kan wijzigen.

Verschil A-merk of goedkoop merk in kwaliteit?
Een bekend misverstand is dat een goedkoper middel dus ook ‘namaak’ of slechter zou zijn. Zoiets als huismerk-hagelslag: gemaakt van mindere kwaliteit chocolade en dus ook minder goed smakend. Bij het voorkeursbeleid geneesmiddelen werkt dit niet zo. De werkzame stof in alle merken is precies hetzelfde en kan dus nooit anders zijn. Toevoegingen zoals hulpstoffen, waarmee de werkzame stof wordt aangevuld kan wel anders zijn, bijvoorbeeld bij capsules. Dit heeft dus niets te maken met de kwaliteit.

Heeft elke zorgverzekering hetzelfde voorkeursbeleid?
Nee, de lijst met voorkeursmiddelen verschilt per zorgverzekeraar. In Nederland zijn er verschillende zorgverzekeraars. De grootste zijn Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Alle zorgverzekeraars hebben meerdere labels (merken). Zo vallen de labels Zilveren Kruis, De Friesland FBTO en Interpolis onder Achmea en is Univé onderdeel van VGZ. De labels zijn zelfstandig, maar hanteren het voorkeursbeleid van het concern waaronder ze vallen. Op de website van uw zorgverzekeraar (of van het concern) vindt u het voorkeursbeleid.

Welke verzekering kan ik 2023 het beste afsluiten op basis van mijn medicijngebruik?
Onze praktijk mag en kan u hierin niet adviseren. Leest u goed de nieuwe polisvoorwaarden door die u van uw verzekering heeft ontvangen en welke medicijnen onder het voorkeursbeleid vallen, dit verschilt namelijk per zorgverzekering. Houdt u er wel rekening mee dat zorgverzekeraars hun voorkeurslijsten gedurende het jaar mogen en kunnen wijzigen. Wij hebben hier geen invloed op.

Wat moet ik doen als ik niet van merk wil wisselen?
U kunt tegen betaling altijd het merk van uw eigen voorkeur blijven gebruiken.

Kan de huisarts een medische noodzaak voor een merk afgeven?
Bij zeer hoge uitzondering kan het voorkomen dat het voor u medisch noodzakelijk is om toch een geneesmiddel van een ander merk te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat u een allergie heeft voor hulpstoffen in het voorkeursmedicijn. De huisarts bepaalt of die uitzondering gemaakt kan worden.
Dit is wel aan strenge richtlijnen verbonden opgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid. Daarbij moet aangetoond worden dat voor zover behandeling met het door de zorgverzekeraar aangewezen geneesmiddel gebruik door de patiënt medisch niet verantwoord is.
U heeft dus op grond van de wetgeving niet zomaar recht op het merk geneesmiddel wat u graag wilt. Onze praktijk kan er dus niet zomaar voor zorgen dat u steeds precies dezelfde ‘gele pilletjes in datzelfde
blauwwitte doosje’ krijgt. Dit valt helaas niet onder de regeling ‘medische noodzaak’.

Publicatiedatum: 02-01-2023